Soms heb je wel eens dat je een tegenligger of collega-mazdarijder wilt groeten of waarschuwen door met je grootlicht te knippen. Bij een "gewone" auto trek je dan even aan de hendel aan de stuurkolom, maar bij mijn Miata uit '90 werkt dat niet. De lampen gaan wel aan maar niet omhoog, dat heeft dus weinig effect..
Op miata.net staat een éénvoudige beschrijving om het wel werkend te krijgen. Hiervoor wordt in het circuit van de verlichting een diode opgenomen. Deze laat de stroom in één richting door waardoor op het moment van "trekken" de lampen aangaan en ook het circuit voor openen/sluiten erbij wordt betrokken.

Ik heb bij het radiocentrum in Utrecht een diode gehaald. Miata.net spreekt van een BY127, maar een 1N4007 is daar technisch gelijk aan.

Om één en ander te monteren moet je eerst het paneel onder de stuurkolom (2 schroeven), en de kap rondom de hendels (4 schroeven) verwijderen. Daardoor komt de kabelboom en het contactslot vrij:

je moet dan de kabelboom volgen die uit de stuurhendels komt. Om het werken wat makkelijker te maken heb ik de stekker losgemaakt.

De diode moet geplaatst worden aan de stekker die aan de "autozijde" zit. Dus de "vrouwtje" kant van de stekker. De diode moet tussen de wit/blauwe (witte draad met een blauw streepje) en de rood/witte (rode draad met wit streepje) draden geplaatst worden.

Ik heb de uiteinden van de diode omgebogen en ze er goed ver in geschoven Hij komt dan vanzelf klem tussen de connectors. Let ook op het streepje op de Diode en op het plaatje. Zo moet hij erin (en niet andersom!)

Daarna de stekker er weer in en het paneel er weer terug op en alles is voor elkaar!

LET OP: bij de latere bouwjaren, of bij een Canadese Miata wijken de kleuren en de kabelboom af. Bij een Europese MX-5 kan je wel "seinen" maar blijven de lampen vrij lang omhoog. Dat moet je op een andere manier aanpakken (zie website MX5-owners). Let dus goed op welke modificatie je moet uitvoeren!

Canadese Miata (op het forum van de MX5-ownersclub):
http://forum.mx-5owners.nl/viewtopic.php?t=869

meer info ook in de "tech" sectie van de MX5-ownersclub:
http://www.mx-5owners.nl/mx5/html/tech/f_tech.html